Napi Kína

Kínáról, kínaiakról, a dübörgő gazdaságról és ami mögötte van. Érdekességek, hírek, mindennapi élet. Tudósítás a helyszínről, testközelből... Welcome to China! Csak saját felelősségre!

Legfrissebb

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A Welcome to China sorozatunkban kínai városokkal fogunk megismerkedni. Elsőként itt van Peking.

Peking (Beijing, 北京) a Kínai Népköztársaság fővárosa és hozzávetőlegesen 20 milliós teljes népességgel rendelkezik. A város nevének jelentése északi főváros. Érdekesség, hogy a város neve a történelem során többször változott. Egy időben a Pekinget átkeresztelték Pejpingre szándékosan elhagyva a főváros (京) jelzőt. A Koumitang ezzel jelezte, hogy Nanjingot tekintik fővárosuknak. Végül a párt visszaállította a Peking elnevezést bő 60 évvel ezelőtt.

 

Peking volt a Ming-dinasztia fővárosa. Yongle császár helyezte át ide székhelyét és nagyszabású építkezésekbe kezdett, Peking ekkor nyerte el mai formáját.

Az 1911-es forradalom idején majdnem áthelyezték a fővárost délre, azonban a pekingi zavargások miatt Yuan elnök el tudta érni, hogy minden Peking maradjon az ország fővárosa. Yuan elnök egyébként Pekingből irányítva győzte le később a Koumitangot.

Pekingben három építészeti stílus jelenik meg. Kína tradícionális építészetén kívül szinte mindenhol találkozhatunk a legújabb kori építészeti csodákkal. Persze nem kell messzire mennünk a szocreál épületekért sem. A Dashanzi Művészeti Körzetbe mindenképpen érdemes ellátogatni, ha Pekingben járunk.

Peking jelentős közlekedési csomópont. A metró 13 vonallal, 336 kilométeres hálózattal és 172 állomással rendelkezik. Napi átlagos utasforgalma megközelíti a 3,5 milló főt.

IDE kattintva virtuális túrát tehetünk a pekingi metróban. Érdemes kipróbálni.

 

 

Peking a kínai felsőoktatás egyik legjelentősebb városa. Több neves, nemzetközileg is elismert egyetem található itt, mint például a Peking University.

Hasznos linkek utazni vágyóknak:

A travelchinaguide.com-on utánanézhetünk az aktuális menetrendnek. A korábban már említett pekingi metró honlapján is hasznos információkat találunk. Érkezés utáni és távozáskori tippekkel segít minket a pekingi reptér oldala.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napikina.blog.hu/api/trackback/id/tr243182176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása