Napi Kína

Kínáról, kínaiakról, a dübörgő gazdaságról és ami mögötte van. Érdekességek, hírek, mindennapi élet. Tudósítás a helyszínről, testközelből... Welcome to China! Csak saját felelősségre!

Legfrissebb

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Welcome to China sorozatunkban kínai városokkal ismerkedünk meg kicsit közelebbről. Ezúttal Sanghajjal.

Azt hiszem mindannyian hallottunk már Sanghajról. Kína lenyűgöző modern kori metropolisza, a gazdaság egyik kulcsfontosságú mozgatórugója a Jangce torkolatvidékénél húzódik, Pekingtől mintegy 1300 kilóméterre délre. Népessége hozzávetőlegesen 20 millió fő.

 

A kezdetben halászattal és textiliparral foglalkozó kisváros a 19. század közepén indult gyors növekedésnek. A britek által Kínára kényszerített első egyenlőtlen szerződés értelmében Sanghaj nyílt város lett. A város gyors fejlődésnek indult, és az 1930-as éveire Ázsia fontos nemzetközi gazdasági és pénzügyi központja lett. A britek után a franciák, az amerikaiak és a japánok is megkaparintottak egy-egy területet, és ezeken saját városnegyedeiket hozták létre. Az óriási kereskedelemnek köszönhetően hamarosan Sanghaj lett Kína legnagyobb kikötője.A folyamatos háborúk és a Japán hódítások miatt a város vesztett addigi pompájából.

 

1990 után, a Deng Xiaoping által bevezetett kínai gazdasági reform nyomán Sanghaj újra gazdasági virágzásnak indult, és 2005-re a világ legnagyobb teherkikötőjévé vált.Gazdasági jelentősége mellett a város Kína egyik legfontosabb idegenforgalmi központja is. 2010-ben Sanghaj világkiállítást rendezett.

Sanghaj nem a  klasszikus értelemben vatt turistalatvanyossagokkal kecsegtető város, ám mégis tartogat valami egyedit számunkra . A pezsgő élet soha nem áll meg.  Shanghai éjszakai élete sok  izgalmas és érdekes pillanatot rejt a látogatók számára de a high-tech épületek is gyakran szolgálnak meglepetésekkel.

Ha valaki mégis a klasszikus értelemben vett turisztikai helyeket kedvelne, a közelben található Hangzhouban biztosan kielégitheti vágyait. Gyorsvonattal karnyutásnyira található Sanghajtól.


Sanghaj ősi nyelve a sanghaji nyelvjárás, a wu nyelv egyik dialektusa, amely a sanghaji identitás egyik fontos eleme. Hivatalos nyelve azonban a mandarin nyelv. A helyi nyelvjárást és a mandarint beszélők kölcsönösen nem értik egymást. Mindazonáltal szinte valamennyi 50 év alatti jól beszéli a mandarint, a 25 évnél fiatalabb korosztály pedig már általános iskolában találkozott az angol nyelvvel.

A sanghaji metro az egyik leggyorsabban fejlődő metróhálozat a világon. Jelenleg több mint 270 állomással büszkélkedhet, valamint 11 vonallal melyből az egyik egy mágneses. Ide kattintva eljuthatunk a Shanghai Metro angol nyelvű oldalára, ahol részletes információkat valamit díjkalkulátort is találunk.

 

Ide Kattintva többet olvashat Sanghajról a wikipédián,erről a linkről pedig a shanghaji Magyar konzulátus honalpjára juthatunk.
 
A korábbi Pekingről szóló Welcome to China bejegyzést itt lehet elolvasni.

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napikina.blog.hu/api/trackback/id/tr373537794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása