Napi Kína

Kínáról, kínaiakról, a dübörgő gazdaságról és ami mögötte van. Érdekességek, hírek, mindennapi élet. Tudósítás a helyszínről, testközelből... Welcome to China! Csak saját felelősségre!

Legfrissebb

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nem olyan régen még tele volt a sajtó a két ország kapcsolatának fellendülésével, mely bizakodásra adott okot. Az eset odáig jutott, hogy a tavalyi év közepe felé népes kínai delegáció érkezett hazánkba köztük a kínai miniszterelnök. Azóta néhány cikk, beszámoló kivételével nem sokat foglalkoztak a két ország kapcsolatával. A hetekben a Hainan a Malév csőd következtében bejelentette a Peking-Budapest járat törlését, mely fájó pont lehet. Talán ennek következtében ismét kicsit előtérbe került a téma.

A napokban akadtam a Diplomaci Blog bejegyzésére, mely kissé borulátó, talán nem alaptalanul. A posztban többek között a két ország tervezett befektetéseinek jelenlegi állásáról is szó van. A mai kitekintőben tehát a Diplomaci Blog "a kínaiak már a spájzban voltak" című bejegyzését ajánlanám.

Mikor a magyar-kínai kapcsolatokban rejlő lehetőségekre terelődik a szó, a szakértők – szinte gombnyomásra, gépiesen – elkezdik sorolni, mi minden szól mellettünk, mi az, ami nekünk megvan, de másoknak a régióban nincs: óriási potenciál, geopolitikai helyzet, jelentős és elégedett kínai kisebbség, kínai-magyar kéttannyelvű általános iskola, Bank of China fiók, és persze a közvetlen légijárat, ... Ez elég, elég kell hogy legyen, sőt! Ugye? E sorok szerzője is sokáig bizakodott, sőt, bíztatott, most kétkedik. Mi történik most, mire várunk, miért nem lépünk, s miért hagyjuk leépülni mindazt, amiért korábban megdolgoztunk?

A folytatásért katt IDE.

Címkék: blog kína china kitekintő napi kína kína blog diplomaci blog

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napikina.blog.hu/api/trackback/id/tr334287504

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kell nekünk magyar légitársaság? 2012.03.19. 08:43:23

2012 nagy események éve: Londonban olimpia lesz, a mozikban várva várt filmek kerülnek bemutatásra, talán egy népszavazás is összejön. Mit hagytam ki? Ja igen, a MALÉV megszűnt létezni.Megy a jajgatás a médiában; újság cikkek és Facebook oldalak gyászo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása