Napi Kína

Kínáról, kínaiakról, a dübörgő gazdaságról és ami mögötte van. Érdekességek, hírek, mindennapi élet. Tudósítás a helyszínről, testközelből... Welcome to China! Csak saját felelősségre!

Legfrissebb

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Közeleg a hatalomváltás

2012.09.30. 13:26

szerző: KinaKid

Hosszú várakozás után végre kijelölte Kína annak az őszi pártkongresszusnak az időpontját, amelyen lecserélik az ország teljes felsővezetését. A hatalomváltást levezénylő kongresszust hónapok óta bizonytalanság övezte, amit nyugati elemzők a kínai vezetők hatalmi harcainak és a színfalak mögötti helyezkedésnek tulajdonítottak. A botrányok és állítólagos hatalmi harcok végére a november 8-ra kitűzött kongresszus tehet pontot.

November 8-án lesz a Kínai Kommunista Párt (KKP) 18. kongresszusa, amelyen új felsővezetést jelölnek ki az ország élére - közölte a Hszinhua állami hírügynökség. A kongresszus választja majd meg a KKP 300 tagú Politikai Bizottságát, valamint a 9 tagú Állandó Bizottságát, amely Kína legmagasabb szintű döntéshozó szerve. Az országnak az új bizottságokkal együtt új elnöke és új miniszterelnöke is lesz: ilyen szintű vezetőváltás tíz évben egyszer fordul elő Kínában.

20080310-17th National Congress of the Communist Party 10 07 Xinhua.jpg

Kínában meglehetősen szokatlan, hogy az őszi pártkongresszus pontos időpontját csak szeptember legvégén jelentik be. A késlekedést sok nemzetközi kommentátor magyarázta azzal, hogy a politikai színfalak mögött az utolsó pillanatig folyt a politikai helyezkedés és csatározás, mivel a politikai elit nem tudott megegyezni arról, hogy ki milyen pozíciót kap az új vezetésben. A felsővezetést több politikai botrány is felkavarta, többek között az egyik legnépszerűbb politikus, Po Hszi-Laj bukása, amelyet sok külföldi elemző szintén a politikai harcnak tudott be.

A novemberi kongresszuson azonban tiszta vizet önthet a pohárba a kínai vezetés. Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő a dátum bejelentése után azt mondta, hogy a kongresszussal a szocializmus építése és fejlődése is új szakaszába lép. A pártkongresszus 2270 delegáltja választja meg a KKP új vezetőit, azt követően Kína jelenlegi elnöke, Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök lemond tíz éve betöltött pozíciójáról.

Hu utódja várhatóan Hszi Csin-ping (Xi Jinping) jelenlegi alelnök lehet, Ven helyére Li Ko-csiang (Li Keqiang) jelenlegi miniszterelnök-helyettes a legesélyesebb. A hatalomátadást a kongresszus után a parlament éves ülése szentesíti 2013 márciusában.

A kongresszuson a kínai nyitás és reform politikájára, valamint a szocializmus modernizációjára vonatkozó stratégiai terveket is lefektetnek majd, illetve a párt előtt álló új irányokat is meghatározzák.

Forrás: MTI

Címkék: blog kína kongresszus china érdekesség hatalomváltás napi kína kína blog

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napikina.blog.hu/api/trackback/id/tr534811287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.09.30. 16:01:03

az amerikai elnokvalasztas nov.6.

Hunor Levente 2012.10.01. 01:20:13

ettől nem sok fog változni.

2012.10.01. 02:27:42

Azért kíváncsi vagyok valami reform lesz-e.. ill milyen.

párnalárva 2012.10.01. 07:37:35

Ezek szerint kína demokratikusabb mint az USA. Ott képtelenség ilyesmit elképzelni.
Lehet hogy a nyugati demokrácia egy teljes hazugság? Bele sem merek gondolni. Ez képtelenség lenne. :)

Urfang 2012.10.01. 08:07:20

@párnalárva:

Igazad van. Ott képtelenség elképzelni olyat, hogy a lakosság megkérdezése nélkül összeülnek a politikusok és eldöntik maguk közt, hogy kik legyenek a vezetők.

Bár igaz, hogy szerintem az amerikai stílusú kétpártrendszer is a demokrácia elfajzása, mert nagyon beszűkült választás az olyan, ahol eldönthetjük egy tandem két állandó pedálozójáról, hogy éppen melyik üljön az első és melyik a második ülésben. Kár, hogy mi is ilyen tandem demokráciát csináltunk magunknak az elmúlthúszévben.

Kínának meg hajrá, használják ki ügyesen amíg még repeszt a szekér. Hosszútávon én már egyre kevésbé látom bennük a jövőt, olyan környezeti és demográfiai bombán csücsülnek, ami ha berobban, akkor ők is belekóstolnak majd egy fasza kis válságkorszakba. Kíváncsi leszek, hogy az új vezetés nevén tudja-e nevezni ezeket a bombákat és hogyan próbálja majd hatástalanítani őket.

Bicepsz Elek 2012.10.01. 08:52:51

@Urfang: Kb. 100 millioval tobb ferfi lesz, ergo lesz egy polgarhaboru vagy nekimennek a szomszedoknak. Jo sokvferfi es oreg meghal, es helyreall a demografiai egyensuly.

"Bár igaz, hogy szerintem az amerikai stílusú kétpártrendszer is a demokrácia elfajzása, mert nagyon beszűkült választás az olyan, ahol eldönthetjük egy tandem két állandó pedálozójáról, hogy éppen melyik üljön az első és melyik a második ülésben. Kár, hogy mi is ilyen tandem demokráciát csináltunk magunknak az elmúlthúszévben.
"

Mindig johetnek uj partok.De penz nelkul nem megy, es ugye itt milliard dollaros kampanyokrol van szo.

mojoking77 2012.10.01. 08:59:00

@Bicepsz Elek: "...vagy nekimennek a szomszedoknak" Hat remelem, ha megtortenik, akkor delnyugatra indulnak. Az tenyleg megoldana a demografiai problemakat.. :)

KinaKid 2012.10.01. 17:38:19

@Urfang: Az altalad emlitett bombakra van ellenszer. Az egy gyermekes idoszaknak lassan vege, es az igy felnovo generaciok hatranyait tudjak tokevel ellensulyozni. Azt hiszem abban mindannyian egyeterthetunk, hogyha mi, egyszeru emberek is latunk bizonyos problemakat egy 1,3 milliardos orszagban, akkor azt az orszagot vezeto politikusok is latjak es pontosan tisztaban vannak a helyzettel. Rengeteg a koztudatban kialakult sztereotipia van ami gyenge labakon all. Ennek ellenere van abban igazsag amit irtal. Tarsadalmilag hatalmas problemakat fog okozni az ilyen rendszerben felcseperedett `egykek` onzese, nemtorodomsege. Ez tapasztalom sajnos a mindennapi eletben is.

@Bicepsz Elek: A nemek aranya magatol is helyre fog allni. Az egyenletlenseg (nem tulzottan nagy az elteres) az egy gyermekes csalad problemaja. Ferfi kell, hogy dolgozzon ezert ha lanygyermek szuletett gyakran inkabb elrejtettek vagy hagytak meghalni. Egy haboru pedig szerintem belathatatlan lenne.

Magyarorszag elmult 20 evenek politikai helyzeteivel pedig szerencsere itt nem kell foglalkoznom :D
süti beállítások módosítása