Napi Kína

Kínáról, kínaiakról, a dübörgő gazdaságról és ami mögötte van. Érdekességek, hírek, mindennapi élet. Tudósítás a helyszínről, testközelből... Welcome to China! Csak saját felelősségre!

Legfrissebb

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

július 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Nincs több iPad a hivatalnokoknak

2014.08.07. 09:59

szerző: KinaKid

Nemzetbiztonsági kockázatok miatt az amerikai Apple tíz terméke tiltólistára került a kínai állami hivatalok közbeszerzési listáján. A termékek között az óriáscég tábla- és számítógépei, szerepelnek.

A tiltás a tartományi és alacsonyabb szintű állami hivatalokra is vonatkozik. A cég Kínában rendkívül népszerű telefonjáról, az iPhone-ról júniusban a központi televízió azt állította, hogy helymeghatározó funkciója érzékeny statisztikák, államtitkok kiszivárogtatásának eszközeként használható.

Az állami pénzből vásárolható készülékek listáját rendszeresen frissíti a nemzeti fejlesztési és reformbizottság a pénzügyminisztériummal együttműködve, az Apple termékek a júniusi listán még szerepeltek.

ipad_china1.jpg

Májusban a Microsoft Windows 8-as operációs rendszerét minősítették nemzetbiztonsági kockázatnak az állami számítógépeken, és a céget kizárták az energiatakarékos számítógépek beszerzéséből is. A vállalatot versenyellenes piaci gyakorlat vádjával vizsgálják a hatóságok. Szintén nyáron nagy külföldi technológiai cégek, a Symantec és a Kaspersky vírusirtó szoftvereire jelentettek be tilalmat.

Adta hírül az MTI.

Címkék: blog kína érdekesség made in china napi kína kína blog Apple iPad Apple Kína

Szólj hozzá!

Vesztettél? Gyújts fel egy buszt!?

2014.08.06. 16:03

szerző: KinaKid

Természetesen nem ajánlanam ezt senkinek, azonban miután sokat veszített szerencsejátékon egy fiatal kínai férfi felgyújtott egy utasokkal teli buszt a dél-kínai Kantonban. Az üzemanyag felrobbanása következtében ketten meghaltak, 32-en különböző fokú égési sérüléseket szenvedtek - jelentette a kínai média szerdán.

A rendőrség azonosította és szerdán a déli órákban Kanton belvárosában elfogta a kedd esti bűncselekmény elkövetőjét, a 25 éves Ou családnevű férfit, aki bevallotta tettét. A sérülteket a város három kórházában látják el, nyolcan állnak intenzív kezelés alatt. A helyszíni beszámolók szerint egy 28 éves várandós asszony testének a 40 százaléka megégett és lába is eltört. A legsúlyosabb állapotban egy 16 éves fiú van.

A legutóbb a hónap elején jelentettek hasonló esetet Kínában, amikor szintén gyújtogatás miatt lángba borult egy helyi járatú, turistákkal teli autóbusz a kelet-kínai Hangcsouban. Több mint harminc embert, köztük három kiskorút szállítottak kórházba. A tettes egy 34 éves Kanszu tartományi férfi a többi sérülttel együtt súlyos állapotban került kórházba. Ismerőseinek magányosságról és kilátástalanságról beszélt, tettének indítékát egyelőre nem közölték.

Az eset egyébként nem egyedülálló. Júniusban Szecsuan tartományban egy 51 éves férfi gyújtott fel egy menetrend szerint közlekedő buszt. Hetvenhét embert szállítottak kórházba, a helyszínen csak a tettes vesztette életét. Kínában időről időre előfordulnak hasonló, olykor robbantásos vagy késeléses bűncselekmények, amelyek elkövetőiről többnyire az derül ki utólag, hogy hosszan tartó vitás ügyük volt a hatóságokkal, vagy családi konfliktus miatt döntöttek a "bosszúnak" e formájáról. A hivatalos közlés szerint általában "a társadalommal szembeni dühüket" fejezik ki ily módon.

Címkék: blog kína gyújtogatás rendőr china szerencsejáték napi kína kína blog kínai közlekedés

Szólj hozzá!

Kína lediplomázott

2014.08.06. 11:00

szerző: KinaKid

capture_1407230989.JPG_900x582

Ismét eltelt egy év, ami azt jelenti, hogy több százezer kínai diák ölthette magára a talárt és pózolt, selfiezett örömében. Az eseményről a XinHua hírügynökség közölt egy összeállítást amit IDE kattinva lehet elérni.

Gratulálunk!

Címkék: blog china érdekesség graduation kína blog kína egytem

Szólj hozzá!

A terrorizmus elleni harcot segítők megjutalmazására több százmillió jüanos alapot hoztak létre a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen, hogy ezzel is segítsenek az elharapódzó erőszak megfékezésében. 

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint a helyi hatóságoknak egy több mint 300 millió jüanos (11 milliárd forint) keret áll rendelkezésére a jutalmazáshoz. A különböző nagyságú összegek a hasznos információkkal szolgálókat vagy a konkrét kézre kerítésben részt vevőket gazdagítják majd. 

Uighur-Han-unrest_0.jpg

A Hszincsiang-Ujgur autonóm terület hosszú ideje a han kínai lakosság és a muszlim ujgurok összecsapásainak színtere. Az ujgurok elnyomókként emlegetik Pekinget és a helyi vezetést, míg a központ azzal vádaskodik, hogy külföldről támogatott szakadárok, szélsőséges vallási csoportok alkotta terroristák a társadalmi stabilitás felbolygatására törekszenek.

 

Forrás: MTI

Címkék: blog kína terrorizmus ujgur napi kína

Szólj hozzá!

Hozzávetőlegesen 270,000 kínai turista Thaiföldet választotta uticéljául az újévi ünnepségek idejére, a Thaiföldi Idegenforgalmi Hatóság jelentése szerint. A legtöbben a holdújév idejére érkeznek és az ünnepségsorozat után még eltöltenek néhány napot az országban mielőtt hazatérnének.

chnewyearthai.jpgCai Wu Kína Kulturális minisztere és Yingluck Shinawatra Thai miniszterelnök

Általában Bangkok városát, Phuketet, Chiang Mait, Nakorn Sawant keresik fel, továbbá azon helyeket ahol nagy számban fordulnak elő kínai ősökkel rendelkező helyiek.

Az előrejelzések alapján a Tavaszünnep ideje alatt Thaiföldre látogató kínai turisták száma megközelíti a 2013-as évre prognosztizált közel 10 százalékát. Nem kevesebb mint 10 millárd baht bevételre számít az ország az újév ideje alatt. Az ünnepségeket egyébként sok helyen egészen a hétvégéig meghosszabbítják. Érdekesség lehet, hogy egy turista átlagosan 150 dollárt hagy az országban naponta.

chnewyearthai2.jpgSirindhorn Thai hercegnő

Az ünnep fontosságát jelzi, hogy még Sirindhorn hercegnő is tiszteletét tette Bangkok kínai negyedében, hogy csatlakozzon az ünnepségekhez, Yingluck Shinawatra miniszterelnök asszony pedig tévés és rádiós beszédben köszöntötte a kínaiakat és a Kígyó évét.

Címkék: blog kína china holdújév chinatown tavaszünnep chinese new year napi kína Thaiföld Kígyó

Szólj hozzá!

Durrognak a tűzijátékok, mindenki lázasan készülődik vagy próbál hazajutni a szülőkhöz, nagyszülőkhöz és hatalmas sorok kígyóznak a megmaradt vonatjegyekért. Közeleg a Holdújév Kínában.

Az újév, a Kígyó éve idén február 10-én kezdődik és 2014 január 30-ig tart. Az év állata tehát a Kígyó és a Víz elemmel társul, ami szerint az idén született gyermekekre ezen állat és elem tulajdonságai lesznek jellemzőek. Legalábbis a kínai asztrológia szerint biztosan. A kígyók határozott és tevékeny emberek, szeretik az érdekes beszélgetéseket, az átgondolt eszmecserét. Az üres fecsegést nem tűrik, inkább új gondolatokkal állnak elő, hogy értelmes vita alakuljon ki. Ha egy kígyót valamilyen téma különösen érdekli, képes egészen rendkívüli megoldást találni. Gondolkodása logikus, memóriája igen jó, ezért képes kifogástalanul végrehajtani feladatait.

Chinese-New-Year-Card-2013-year-of-the-snake-07.png

A Víz elem szülötteinek kommunikációs készsége nagyon fejlett, ezért képesek másokat befolyásolni. Mindenkit felhasználnak saját terveik megvalósításához, s mindezt úgy, hogy a másik nem kihasználva, hanem megtisztelve érzi magát. Érvényes rájuk a mondás: lassú víz partot mos. Céljaik eléréséhez az intrika eszközét is használják. Tisztában vannak vele kit, mikor és mivel kell megkeresni. Simulékonyak, rugalmasak és változékonyak. Intuíciós képességük figyelemreméltó.
Ezen tulajdonságokkal jöhetnek világra tehát a kínai asztrológia szerint az idei év újszülöttei. 

cnewyear113.jpg

Aki kíváncsi és szeretne többet megtudni a Kínai újévről miértjeiről és eredetéről az IDE kattintva sok érdekes dolgot megtudhat a tavalyi Napi Kína Blog összeállításból.

 

A Holdújév beköszöntekor azonban nem csak a tüzijátékok, a dobok és a sarkányok kapják a főszerepet, hanem előkerülnek a vicces és egyben olykor-olykor egészen borzasztó újévet köszöntő videók és tévéműsorok. A bőséges választékból nehéz megtalálni a legjobbakat, íme néhány az idei termésből:

 

   Egy a millió újévet köszöntő dal közül. Ebben éppen egy kislány énekel a háttérben pedig szolid technó andalít. Személy szerint leginkább egy "ki bírja tovább" verseny döntőjébe tudnám elképzelni.


A Fung Brothers "dala" próbálja összefoglalni az újévi szokásokat, bár a kínai sorok kiejtéséből arra következtetek, hogy annyi közük van\maradt a kultúrájukhoz mint az amerikai kaszinós indiánoknak.

2012 a Gangnam Style éve volt és a slágerek helyi "kikopási" idejét figyelembe véve Kínában 2013 és 2014 is a Gangnam Style éve lesz. A videó egyébként egy furcsa, már-már perverz egyvelege Gong Xi Fa Cai-nak és a GS-nak.

Megható videó az újraegyesülésről és a családi békéről melyek a Holdújév fontos részei.


Végezetül pedig íme a Jingle bells helyi, újévi megfelelője. Ezzennel kíván Boldog új évet a Napi Kína Blog! Xīn Nián Kuài Lè! 新年快乐!

Címkék: blog china érdekesség holdújév tavaszünnep chinese new year napi kína kína blog kinai asztrologia Kígyó

Szólj hozzá!

Beijing Zoo - Pillanatkép

2013.01.26. 13:35

szerző: KinaKid

dscf1589_1359203679.JPG_2848x2136

Nem is olyan régen meglátogattam a Beijing Zoo-t, hiszen a Pekingi Állatkertet felkeresni bármely évszakban jó móka lehet. Nem csak az állatok miatt, hanem példaul az ilyen pillanatokért... Ugyanis vannak bőven.

A korábbi Welcome to China - Peking posztot pedig IDE kattintva lehet elérni.

Címkék: blog china érdekesség kína blog Peking Beijing Beijing zoo Pekingi állatkert

Szólj hozzá!

Kellemes Ünnepeket!

2012.12.24. 14:07

szerző: KinaKid

Kellemes, Boldog Karácsonyt és eredményekben gazdag Újévet mindenkinek! Ahogy tavaly, idén is azt tanácsolom, hogy figyeljünk egymásra, együnk jókat. Elvégre a Karácsony nem 'Made in China.'

Shengdan kuaile! 圣诞快乐!

Szólj hozzá!

Vízum nélkül Kínába?

2012.12.23. 13:10

szerző: KinaKid

Jó hír lehet, hogy a napokban a helyi médiában napvilágot látott a hír, miszerint 72 órás vízummentességet ígért Peking összesen 45 országnak, köztünk Magyarország állampolgárainak. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy akik egy harmadik országba beutazási engedéllyel és repülőjeggyel rendelkeznek, a pekingi nemzetközi repülőtéren kérvényezhetik a vízum nélküli tranzitot.

Csi Li-hszia, egy bevandorlásért felelős illetékes elmondta, hogy céljuk a turizmus ösztönzése. A főváros ezzel összefüggésben több - két-háromnapos - turisztikai szolgáltatást kínál majd, és bővíti a vámmentes üzletek számát is a repülőtéren.

A külföldi látogatók a 72 órás időszakban nem hagyhatják el a fővárost, további útjukat is csak Pekingből folytathatják. Az érintetteknek 24 órán belül jelentkezniük kell a rendőrségen. A felesleges bürokráciától azonban nem kell tartanunk, hiszen az egyszeri utazó valószínűleg kereskedelmi szálláshelyen száll meg és ebben az esetben a szállásadó kötelessége a bejelentés.

Az intézkedéstől a jelenlegi külföldi látogatók számának megduplázódását várják, ami éves szinten 10 millió látogatót jelent a következő években. Az eddigi tapasztalatok szerint a külföldi utazók átlagosan három napot, négy éjszakát töltenek Pekingben, s nagyjából ezer dollárt, vagyis kétszer annyit költenek, mint a hazai turisták. Ennek következménye, hogy több légitársaság is készül pekingi csatlakozással, vagy megállással bővíteni járatainak számát.

Shanghaiban egyébként már érvényben van egy 48 órás vízummentesség, amit szeretnének 72 órásra bővíteni.

Címkék: blog kína china vízummentesség napi kína kína blog vízum kína

Szólj hozzá!

kinailanyborton_1354696550.jpg_645x401

Kilenc hónapos börtönbüntetésre ítéltek egy pekingi modellt, amiért rendőrtisztnek öltözött, és több szexi egyenruhás fotót is feltett magáról az egyik közösségi oldalra. A 23 éves Vang Hsziao-ming állítólag egy detektívregény promóciójához készítette a képeket. Az egyik képen egy ágyon ül világoskék rendőrblúzban, a lábai viszont meztelenek, mert épp fekete harisnyát készül felhúzni. A bejegyzéseit több mint ötszázszor megosztották, és több százan hozzászóltak. Annak ellenére, hogy sokan bírálták a képek miatt, az szinte mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy nem egy igazi rendőrről van szó. A rendőrség ennek ellenére őrizetbe vette.

Címkék: kína börtön rendőr china érdekesség made in china kína blog

4 komment

3380740_f272605abe2f448490da9e3081ee6a16_wm_1349261135.jpg_976x649

Remek képösszeállítás jelent meg az Index.hu-n, érdekes információkkal kiegészítve.

Az utóbbi években, évtizedekben iszonyatos gyorsasággal zajlott/zajlik le a kínai iparosodás, nagy utat bejárva. Ennek következménye lett a környezetszennyezés és a "környezettudatos" világ rosszallása. Kína korábban azt a kérdést szegezte a világnak, hogy: a világ (és elsősorban az Egyesült Államok) korábbi felelőtlen és szennyező magatartása miatt miért nekik kellene most visszafogni magukat? Hogy ez mennyire jogos mindenki döntse el maga...

Az összeállítás IDE kattintva megtekinthető.

Címkék: blog kína china érdekesség made in china napi kína kína blog

Szólj hozzá!

Lángra kapott egy turistabusz ma hajnalban Peking közelében helyi idő szerint a késő reggeli órákban. Az áldozatok száma egyelőre ismeretlen, mint ahogy az is, kik és hányan utaztak a buszon.


Nagyobb térképre váltás

A baleset a fővárost és Shanghajt összekötő autópályán történt a Tianjinhez tartozó Wuqing kerületben.

A Wuqing kerületi közlekedési hatóságok már a helyszínen tartózkodnak.

Címkék: blog china napi kína kína blog kínai közlekedés

Szólj hozzá!

Közeleg a hatalomváltás

2012.09.30. 13:26

szerző: KinaKid

Hosszú várakozás után végre kijelölte Kína annak az őszi pártkongresszusnak az időpontját, amelyen lecserélik az ország teljes felsővezetését. A hatalomváltást levezénylő kongresszust hónapok óta bizonytalanság övezte, amit nyugati elemzők a kínai vezetők hatalmi harcainak és a színfalak mögötti helyezkedésnek tulajdonítottak. A botrányok és állítólagos hatalmi harcok végére a november 8-ra kitűzött kongresszus tehet pontot.

November 8-án lesz a Kínai Kommunista Párt (KKP) 18. kongresszusa, amelyen új felsővezetést jelölnek ki az ország élére - közölte a Hszinhua állami hírügynökség. A kongresszus választja majd meg a KKP 300 tagú Politikai Bizottságát, valamint a 9 tagú Állandó Bizottságát, amely Kína legmagasabb szintű döntéshozó szerve. Az országnak az új bizottságokkal együtt új elnöke és új miniszterelnöke is lesz: ilyen szintű vezetőváltás tíz évben egyszer fordul elő Kínában.

20080310-17th National Congress of the Communist Party 10 07 Xinhua.jpg

Kínában meglehetősen szokatlan, hogy az őszi pártkongresszus pontos időpontját csak szeptember legvégén jelentik be. A késlekedést sok nemzetközi kommentátor magyarázta azzal, hogy a politikai színfalak mögött az utolsó pillanatig folyt a politikai helyezkedés és csatározás, mivel a politikai elit nem tudott megegyezni arról, hogy ki milyen pozíciót kap az új vezetésben. A felsővezetést több politikai botrány is felkavarta, többek között az egyik legnépszerűbb politikus, Po Hszi-Laj bukása, amelyet sok külföldi elemző szintén a politikai harcnak tudott be.

A novemberi kongresszuson azonban tiszta vizet önthet a pohárba a kínai vezetés. Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő a dátum bejelentése után azt mondta, hogy a kongresszussal a szocializmus építése és fejlődése is új szakaszába lép. A pártkongresszus 2270 delegáltja választja meg a KKP új vezetőit, azt követően Kína jelenlegi elnöke, Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök lemond tíz éve betöltött pozíciójáról.

Hu utódja várhatóan Hszi Csin-ping (Xi Jinping) jelenlegi alelnök lehet, Ven helyére Li Ko-csiang (Li Keqiang) jelenlegi miniszterelnök-helyettes a legesélyesebb. A hatalomátadást a kongresszus után a parlament éves ülése szentesíti 2013 márciusában.

A kongresszuson a kínai nyitás és reform politikájára, valamint a szocializmus modernizációjára vonatkozó stratégiai terveket is lefektetnek majd, illetve a párt előtt álló új irányokat is meghatározzák.

Forrás: MTI

Címkék: blog kína kongresszus china érdekesség hatalomváltás napi kína kína blog

10 komment

A világ jelenlegi legmagasabb epülete a Burj Khalifa Dubaiban a maga 830 méteres magasságával, mely annak ellenére, hogy több mint 300 (!) méterrel szárnyalja túl a második Taipei 101-t egyátalan nincs "biztonságban".

worlds_tallest_building_burj_dubai_klcc_tower_skyscrapper.gif

A közelmúltban kezdett el szélesebb körben is terjedni a Burj Khalifát túlszárnyalni kívánó Sky City híre. Az épületnek a tervek szerint a Hunan tartománybeli 7 milliós Changsa városa adna otthont. Az epület neve sokat sejtet: Égi Város (天空城市, TianKong Chengshi, Sky City). A 220 emeletes epületben helyet kapnak majd többek közt irodák, szállodák de még iskola és kórház is.

 Sky-City-Concept-Art-e1339857710281.png

Az épülettel kapcsolatban talán nem is (nem csak) a magassága a legérdekesebb. A kivitelezést a helyi Broad Group nyerte el és a tervek szerint néhány hónap alatt (!) fel is építik. A vállalat nevéhez fűződik egyébként az a 30 emeletes hotel, melyet mindösszesen 360 óra alatt építettek fel.

A kivitelezés gyorsasága egyébként az előre gyártott elemeknek köszönhető. Az épület további érdekessége, hogy a gyorsaság nem fog a minőség rovására fog menni. Az Sky City ugyanis földrengésbiztos és energiatakarékos is lesz. Elviekben egy hasonló épület energiaszükségletének mindössze ötöde elegendő a felhőkarcoló üzemeltetéséhez. 

Az Égi Város az illetékesek szerint nem csak egy újabb kínai épület lesz, hanem a modern, urbanizált és energiatakarékos élet egyik zászlóshajója. További érdekesség, hogy a Burj Khalifa 1,5 milliárd dolláros építési költségével szemben a Sky City megépítéséhez szükséges tervezett összeg mindössze 628 millió dollár.

Természetesen akadnak kétkedők. Az egyik vetélytárs, a Shanghai Towert is tervező Gensler szerint nehéz elhinni, hogy ennyi idő alatt egy több mint 800 méteres épületet fel lehetne építeni.

A kínai Xinhua hírügynökség jelentése szerint helyi szinten már megállapodás született az épületről, azonban kormányzati szintről is engedély szükséges. Ez azonban a hírek szerint csak formaság, hiszen a Sky City által hirdetett üzenet egybecseng a kormányzat terveivel és politikájával.

Címkék: blog china érdekesség rekord made in china napi kína kína blog Burj Dubai Felhőkarcoló Sky City Égi Város Sky city one

Szólj hozzá!

 Az utóbbi időben sokat foglalkozott a média (a hazai és külföldi egyaránt) a Foxcon kinai üzemeiben előfordult öngyilkosságokkal. Többek között az egyik magyar internetes hírpotál is terjedelmesebb cikket közölt a témában. Sokak embertelennek írják le a körülményeket a gyárakban. Nem is magát a munkakörnyezetet -hiszen lényegében modern, új gyárakról beszélünk-, sokkal inkább magát a munkát. A munkások gyakran akár napi 14 órát dolgoznak, majd egy szűk szobában többedmagukkal  jóformán csak pihenésre marad idejük. Szocializálódni, kikapcsolódni nem sok lehetőség van. Gyakran egymást sem ismerik. De a helyzet valóban ennyire borús, vagy ennél azért kissé árnyaltabb?

Annak ellenére, hogy Kínában gyakorlatilag nincsenek helyi jogvédő szervezetek a külföldi és nemzetközi jogvédők egyre nagyobb rálátással bírnak a Kínában működő cégekre. Még ha az ezen szervezetek által időről-időre kiadott jelentések közül kevés is jut el az óriás üzemek által foglalkoztatott rétegekhez, a gyárak leendő munkásai többé-kevésbé tisztában vannak a rájuk váró körülményekkel.

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért választják a fiatalok az ilyesfajta munkákat? Véleményem szerint először érdemes tisztázni, hogy ezek a körülmények csak számunkra szokatlanok és talán brutálisak. Habár a keleti parton a mai Kína korántsem olyan szegény és olcsó, mint ahogy az talán sokak képzeletében él, viszont a középső és nyugati régiókban már nem túl rózsás a helyzet. Itt a sokan földművelésből és egyéb nem túl jövedelmező munkákból élnek és tartják el családjaikat, és ha bárki azt hiszi a földművelés sokkal könnyebb és kevésbé fárasztó mint a gyári munka, az valószínűleg hatalmasat téved. Ezen kívül a gyárak gyakran egy-egy nagyvárosban vannak, amik talán nem túl fejlettek de még így is vonzó a vidéki fiatalok számára. Nem beszélve a keresetről ami gyakran akár négyszer több mint az addigi jövedelmük. 

A jogvédők legnagyobb problémája viszont tulajdonképpen maga a munka mennyisége. Ezt szeretnék korlátozni, ennek viszont rengeteg munkavállaló nem örül, hiszen a gyakran 'egész napos' munkát ők maguk, önként választják, hiszen megfizetik. Veleményem szerint az egész problémát kissé felfújta a média, rabszolgaságról pedig szó sincs. Aki egy kicsit is élt Kínában tudhatja, hogy néhol milyen körülmények uralkodnak. Így tehát az ilyen gyárak sokkal inkább kitörési lehetőségként állnak a fiatalok előtt, mintsem lélekvesztőként. Persze az éremnek mindig két oldala van, és például a Foxconnos öngyilkosságokat megelőzően nyilvánvalóan nem történtek különösebb felmérések, intézkedések az esetek elkerülése érdekében, azon kívül, hogy 'sámánokat' béreltek fel az üzem megtisztítására a rossz szellemektől, ami azért valljuk be sokkal inkább nevetséges volt mintsem megoldás a problémákra. Valószínűleg csupán néhány beszívott vezető elrugaszkodott agyszüleménye volt. Ésszerű lenne talán egyfajta szűrés, hogy kik alkalmasak arra, hogy gyakorlatilag plusz egy műszakot túlórázzanak, és időközönként pszichológiai tesztek. Tekintve, hogy a munkások által összeszerelt termékek előállítási költségének elenyésző része csupán a munkadíj, talán nem mennének tönkre a cégek, ha esetleg kicsit jobban törödnének alkalmazottjaik mentális állapotával.

Egyébként a Foxxconn dolgozóinak legnagyobb része kiáll a gyáróriás mellett, még mozgalmakat is szerveztek biztosítva a gyárat teljes támogatásukról... A Foxxconn gyártja többek között az Apple, a Dell, a Sony, a Nokia cégek termékeinek egy részét.

Források:

The Telegraph Blog, Index, CNN, The Economist

Címkék: blog kína munka china gyár ongyilkossag foxconn napi kína kína blog

Szólj hozzá!

Nem olyan régen még tele volt a sajtó a két ország kapcsolatának fellendülésével, mely bizakodásra adott okot. Az eset odáig jutott, hogy a tavalyi év közepe felé népes kínai delegáció érkezett hazánkba köztük a kínai miniszterelnök. Azóta néhány cikk, beszámoló kivételével nem sokat foglalkoztak a két ország kapcsolatával. A hetekben a Hainan a Malév csőd következtében bejelentette a Peking-Budapest járat törlését, mely fájó pont lehet. Talán ennek következtében ismét kicsit előtérbe került a téma.

A napokban akadtam a Diplomaci Blog bejegyzésére, mely kissé borulátó, talán nem alaptalanul. A posztban többek között a két ország tervezett befektetéseinek jelenlegi állásáról is szó van. A mai kitekintőben tehát a Diplomaci Blog "a kínaiak már a spájzban voltak" című bejegyzését ajánlanám.

Mikor a magyar-kínai kapcsolatokban rejlő lehetőségekre terelődik a szó, a szakértők – szinte gombnyomásra, gépiesen – elkezdik sorolni, mi minden szól mellettünk, mi az, ami nekünk megvan, de másoknak a régióban nincs: óriási potenciál, geopolitikai helyzet, jelentős és elégedett kínai kisebbség, kínai-magyar kéttannyelvű általános iskola, Bank of China fiók, és persze a közvetlen légijárat, ... Ez elég, elég kell hogy legyen, sőt! Ugye? E sorok szerzője is sokáig bizakodott, sőt, bíztatott, most kétkedik. Mi történik most, mire várunk, miért nem lépünk, s miért hagyjuk leépülni mindazt, amiért korábban megdolgoztunk?

A folytatásért katt IDE.

Címkék: blog kína china kitekintő napi kína kína blog diplomaci blog

Szólj hozzá! · 1 trackback

Sokaknak fájhatnak a magyarországi üzemanyagárak (ha nem mindenkinek). Mai kitekintő rovatunkban a portfolio.hu cikkét ajánlanám.

Megemelte a központilag szabályozott üzemanyagárakat az illetékes kínai hatóság, melyre az utóbbi tíz hónapban először volt példa. A kínai vezetés az inflációs félelmek miatt nem volt hajlandó mindeddig az árak emelésére, a veszteségeket a kínai olajvállalatokkal nyelették le. 

A kínaiak literenként 240-255 forintos áron tankolják a benzin és gázolaj literjét, mely az európai 420-450 forintos árakhoz képest meglehetősen nyomott értéknek tűnik. Amennyiben viszont figyelembe vesszük, hogy Kínában az egy főre jutó GDP még mindig közel tizede a nyugati szinteknek, relatíve nem is mondható olyan olcsónak a kínai üzemanyag. Az amerikaiak viszont ilyen szempontból a pofátlanság határát súrolják, amikor a 230 forintos benzinártól rettegnek. 

További adatokhoz, a cikk folytatásához katt IDE.

A kaotikus közlekedésről szóló korábbi "Biztonságos Közlekedés...?!" c. bejegyzést pedig ITT lehet elérni.

Címkék: blog kína china érdekesség napi kína kína blog kínai közlekedés

Szólj hozzá!

Talán emlékszünk még a Heineken "The enterance" című díjnyertes reklámjára. Ebben hősünk (Legendary Man) érkezését és bevonulását láthatjuk egy partyba. A film egyébként a sörgyár 'Open Your World' című reklámkampányának első része és a Wieden Kennedy Amsterdam reklámügynökség műve.

A 'The entarance' és egyben az 'Open Your World' kampány folytatásaként látott napvilágot a 'The Date' azaz A Randi. Ebben az újabb Legendary Man legendás randevúját láthatjuk 90 másodpercben. Gyakorlatilag bevonul és arat. A reklám érdekessége, hogy egy kínai étteremben játszódik és számtalan kínai motívum kap benne helyet.

A filmet egyébként szintén a W+K Amsterdam jegyzi. Érdekesség, hogy a kínai helyszín ellenére a háttérzene egy 1960-as bollywood-i zene a 'Jaan Pehechaan Ho'.

Aki pedig kíváncsi "a legenda forrására" annak itt a werkfilm, ahol elleshetjük a legendás szupertrükköket:

Címkék: blog kína videó china érdekesség heineken kínai újév chinatown chinese new year napi kína kína blog sarkany eve heineken the date

Szólj hozzá!

Kínai újév - Helyzetjelentés

2012.01.26. 23:21

szerző: KinaKid

 Megkezdődött tehát a kínai újév, lássuk mi történt eddig. A Napi Kína Blog gyorsjelentése:

-A közlekedési minisztérium szerint hétfőn több tízmillióan keltek útra ilyen-olyan módon. A hétfői napon 152 extra vonatot kellett indítania a vasútnak, hogy el tudják látni a megnövekedett utasforgalmat.

-A China Daily internetes kiadása arról számol be, hogy január 8 és 23 között, mintegy 85 millió utas szállt vonatra. Ez több mint 10 százalékos növekedés a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

-A keddi napon újabb 159 extra vonatot helyeztek "szolgálatba", közölték az illetékes hatóságok. Rengetegen váltottak jegyet a különböző nevezetességekre egész Kínában, valamint rengeteg az országba érkezett külföldi turista is. Ez egyébként évről-évre egyre érzékelhetőbb.

Különösebb bűncselekményekről egyébként még nem hallottam, tehát békében telik az a tavaszünnep. Sárkányok mindenütt, tüzijéték mindenhol, a parkok tele vannak. Érdekesség lehet, hogy több mint tízmilliárd mobilüzenetet küldtek az előfizetők.

Több helyről hallottam, hogy az idei újévi műsor katasztrófális volt (én magam nem láttam), nagyon sok az elégedetlen. Az egyik mikroblogon több tízmillió elégedetlen komment érkezett. A CCTV eddig nem nagyon mondott semmit... Van egy olyan érzésem, hogy nem is igazán fognak.

Röviden ennyi. Aki többet szeretne tudni az eseményekről, az a blog jobb oldalán található "Legfrisseb" dobozban folyamatosan a legújabb infókat olvashatja (egyelőre sajnos csak angolul).

Aki pedig képekre kíváncsi annak ajánlanám a HVG.hu nagyítás rovatát, valamit a China Daily fotósorozatát azokról akik akkor is dolgoznak, mikor mindenki más ünnepel.

Címkék: blog kína vallás képek china érdekesség kínai újév made in china chinese new year napi kína kína blog kínai közlekedés tavaszunnep sarkany eve

Szólj hozzá!

December 31-én koccintunk, bulizunk, megtesszük a fogadalmakat... Másnap jön a másnap, malac, lencse és a fogadalomszegés. Mi többnyire így ünnepjük az újévet.

Ez természetesen nincs mindenhol így. Kínában sem. Kínában az újév a legfontosabb ünnep. Ilyenkor megáll az élet, minden zárva tart és nem lehet aludni a tüzijátékok, csörömpölés és petárdák miatt. Napokig... Ugyanis a holdújév (mert így is hívják) több napig tart.

A kínai újév (holdújév,tavaszünnep) nem az általunk ismert naptáron alapszik és meghatározása bonyolult számításokon alapszik, még maguk a kínaiak is legtöbbször a naptárból tudják, hogy mikor is lesz. Minden évben nagyjából Január vége és Február vége közé esik. Ilyenkor indul az igazi "ereszd el a hajamat". Illetve egy kicsit korábban, ugyanis van ahol már decemberben megkezdődnek az előkészületek. Ezeknek része a nagytakarítás, sütés, főzés, ajándékvásárlás és manapság a vonat- és repülőjegy vásárlás, hiszen a legtöbb kínai igyekszik haza a nagy ünnepre. Ennek köszönhetően hetekkel az ünnep előtt k
ígyózó sorokban állnak az emberek a jegypénztárak előtt. Az előbb felsorolt klasszikus előkészületi motívumoknak egyébként van egy mélyebb jelentése, mint az "együnk, igyunk mer' ünnep van". Ilyenkor kisöprik a házat, és ezzel minden olyan dolgot amely rossz volt az elmúlt esztendőben. Az ünnepi menü is olyan ételekből áll össze amelyek szerencsével kecsegtetnek az újévre nézve.
 
Az egész kínai újévre jellemző a piros szín és a páros számok. Kivéve a 4-es szám ez ugyanis szerencsétlenséget hoz (a kínai 4 (si\szü) kiejtése hasonlít a halálra). Rengeteg egyéb apró részlet és hagyományos rítus lengi körül az egész holdújévet. Aki kíváncsi ezekre, valamint a kínai naptárra az ide kattintva többet tudhat meg.
Természetesen mindenhol megtalálható az adott év állata is. A kínai asztrológiában ugyanis évenként váltják egymást a csillagjegyek. Összesen 12 van belőlük. Idén, azaz 2012-ben a Sárkány éve lesz, mely a Nyúl évét váltja. A sárkány évétől sok szerencsét várnak, sok pár ilyenkorra időzíti a gyermek születését is. Legalábbis próbáják...
 
Ha már a gyerekeknél tartunk, megjegyezném, hogy ilyenkor dörzsölhetik igazán a kis tenyerüket, ugyanis mamától, tatától, anyától, apától és gyakorlatilag bárkitől úgynevezett 'Hong Bao'-kat (Piros borítékokat) kapnak, megtömve bankókkal. A kíváncsiaknak azonban várniuk kell a felbontással, hiszen illetlenség felbontani az ajándékozó előtt. Persze a leleményesebbek elintézik egy "El kell mennem WC-re. MOST." kijelentéssel.
A kínai újév azonban nem csak játék és mulatság... A pályaudvarokon megjelennek az embertömegek és a jegyüzérek. Mindenki igyekszik haza (hagyományosan a nagyszülőkhöz). Mindenki boldog és folyamatosan, orrba-szájba nyomják a petárdákat és a tüzijátékot... Nemre, korra, helyre, időre és biztonságra való tekintet nélkül. (Közben csendben megjegyezném, hogy előfordult már, hogy 10 percen keresztül az ablakomtól néhány méterre robbantak a lentről fellőtt tüzijátékok... Reggel hatkor...) A tüzijátékok egy része egyébként még ma is kézzel készül, ennek egyenes következménye, hogy elég gyakran hallani üzemi balesetekről.

Hagyományosan a holdújév első napját megelőző és az azt követő estén a családok beszélgetnek játszanak. Manapság azonban inkább szépen összegyűlik a család, leülnek a kanapéra (vagy ami van), bekapcsolják a CCTV-t (kínai állami televizió - Tudomásom szerint nehány szolgáltatónál odahaza is lehet fogni.), és szépen nézik. A TV műsorokat úgy kell elképzelni, hogy mindenki próbál vicceskedni, a közönség mindenen nevet, a műsorvezetők ÜMM-ögnek és közben idétlen hangokat játszának be, jelezvén a csattanót. Ez a csilingeléstől kezdve a 'kamunevetésig' bármi lehet. Én hallottam már tehénbőgést is...
 
Idén az újév Január 23-án kezdődik és 15 nappal később a lámpások fesztiválja zárja az ünnepségeket. Aki ebben az időszakban látogat Kínába vagy bármely más országba ahol ünneplik a Holdújévet (pl.: Thaiföld, Vietnam) az rengeteg színes programmal találkozhat, de ne felejtsen el füldugót vinni... Szükség lehet rá!
 
Itt pedig egy kis összefoglalót láthatunk a készületekről:

Ezúton kívánok mindenkinek Boldog Új Évet! Xīn Nián Kuài Lè! 新年快乐!

Címkék: blog videó china érdekesség chinese new year sarkany napi kína kína blog kinai ujev holdujev tavaszunnep kinai asztrologia sarkany eve

Szólj hozzá!

Welcome to China sorozatunkban kínai városokkal ismerkedünk meg kicsit közelebbről. Ezúttal Sanghajjal.

Azt hiszem mindannyian hallottunk már Sanghajról. Kína lenyűgöző modern kori metropolisza, a gazdaság egyik kulcsfontosságú mozgatórugója a Jangce torkolatvidékénél húzódik, Pekingtől mintegy 1300 kilóméterre délre. Népessége hozzávetőlegesen 20 millió fő.

 

A kezdetben halászattal és textiliparral foglalkozó kisváros a 19. század közepén indult gyors növekedésnek. A britek által Kínára kényszerített első egyenlőtlen szerződés értelmében Sanghaj nyílt város lett. A város gyors fejlődésnek indult, és az 1930-as éveire Ázsia fontos nemzetközi gazdasági és pénzügyi központja lett. A britek után a franciák, az amerikaiak és a japánok is megkaparintottak egy-egy területet, és ezeken saját városnegyedeiket hozták létre. Az óriási kereskedelemnek köszönhetően hamarosan Sanghaj lett Kína legnagyobb kikötője.A folyamatos háborúk és a Japán hódítások miatt a város vesztett addigi pompájából.

 

1990 után, a Deng Xiaoping által bevezetett kínai gazdasági reform nyomán Sanghaj újra gazdasági virágzásnak indult, és 2005-re a világ legnagyobb teherkikötőjévé vált.Gazdasági jelentősége mellett a város Kína egyik legfontosabb idegenforgalmi központja is. 2010-ben Sanghaj világkiállítást rendezett.

Sanghaj nem a  klasszikus értelemben vatt turistalatvanyossagokkal kecsegtető város, ám mégis tartogat valami egyedit számunkra . A pezsgő élet soha nem áll meg.  Shanghai éjszakai élete sok  izgalmas és érdekes pillanatot rejt a látogatók számára de a high-tech épületek is gyakran szolgálnak meglepetésekkel.

Ha valaki mégis a klasszikus értelemben vett turisztikai helyeket kedvelne, a közelben található Hangzhouban biztosan kielégitheti vágyait. Gyorsvonattal karnyutásnyira található Sanghajtól.


Sanghaj ősi nyelve a sanghaji nyelvjárás, a wu nyelv egyik dialektusa, amely a sanghaji identitás egyik fontos eleme. Hivatalos nyelve azonban a mandarin nyelv. A helyi nyelvjárást és a mandarint beszélők kölcsönösen nem értik egymást. Mindazonáltal szinte valamennyi 50 év alatti jól beszéli a mandarint, a 25 évnél fiatalabb korosztály pedig már általános iskolában találkozott az angol nyelvvel.

A sanghaji metro az egyik leggyorsabban fejlődő metróhálozat a világon. Jelenleg több mint 270 állomással büszkélkedhet, valamint 11 vonallal melyből az egyik egy mágneses. Ide kattintva eljuthatunk a Shanghai Metro angol nyelvű oldalára, ahol részletes információkat valamit díjkalkulátort is találunk.

 

Ide Kattintva többet olvashat Sanghajról a wikipédián,erről a linkről pedig a shanghaji Magyar konzulátus honalpjára juthatunk.
 
A korábbi Pekingről szóló Welcome to China bejegyzést itt lehet elolvasni.

 

 

 

1 komment

 Elérkezett ez a nap is... KinaKid ezúton kíván mindenkinek Békés és Boldog karácsonyt! Figyeljünk egymásra, együnk jókat. Elvégre a Karácsony nem 'Made in China.'

Szólj hozzá!

Do you speak Chinglish?

2011.11.12. 16:05

szerző: KinaKid

Sokan érkeznek Kínába anélkül, hogy beszélnének kínaiul... Félreértés ne essék, ezzel természetesen nincsen semmi baj, viszont valahogy meg kell értetnünk magunkat, különben könnyen kellemetlen szituációba keveredhetünk. Ilyenkor azt gondolná az ember, hogy a jól bevált angol alapmondatok (Excuse me..., Where is the...? I want...) azert kihúznak minket a pácból. Ez Pekingben, Shanghaiban és egyéb metropolisokban természetesen működik is, hiszen ezeken a helyeken sokan és elég jól beszélnek akár több nyelven is...

Kína azonban nem csak metropolisokbol áll. Kisebb (4 milliós alatti) városokban viszont akár napokig is kereshetnénk valakit aki akár egy "hello"-t megért. Ilyenkor ezért nem árt ha van nálunk egy alap kínai szótár.

Kínában azonban él egy különös réteg, akik egy különleges nyelvet beszelnék... Ezt én csak Chinglishnek (Kínangol) hívom. Ez egy érdekes keveréke a két nyelvnek. Ezt a problémát jómagam két helyről eredeztetem. Az egyik a kínai oktatás, melynek egyik nagy gyengesége, hogy a diákok nem tanulnak meg nyelveket beszélni, maximum csak írni. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy nem igazán koncentrálnak a beszédre, csak a nyelvtani részre valamint az írásra. Esetleg még párbeszédeket megtanulnak. A másik ok pedig, hogy pl.: a televizóból vagy a mindennapi életvitelükből nem igazán éri öket nyugati "behatás". 

A párbeszédek betanulásának egyik következményével magam is gyakran találkozom. Alkalmanként gyorséttérmekbe betérve kínaiul elmondom mit szeretnék de mivel külföldi vagyok nehányan valamilyen oknál fogva késztetést éreznek, hogy angolul kérdezzenek vissza. Pl.: wász dó jó wánu drink, SIR? (what do you want to drink?)... Ilyenkor persze (én hülye) belemegyek a játékba gondolvan, hogy rendben van akkor jatszunk így. Természetesen a párbeszédben megtanult válaszoktól eltérő válaszoktól leblokkolnak és jön a System Error, ami általában 2 percet vesz el az életedböl egy alap BigMac menü esetén.

A Chinglish másik érdekessége, hogy új szavak születnek, mintegy a kínai akcentus és az angol nyelv gyermekeként. Ilyenek például a SZENKSZ vagy SZEX (jelentése: thanks), a GUDÜGUDÖ (jelentése: GOOD, GOOD vagyis Very good), a HECCÁM (jelentése: handsome) vagy éppen a PICSÖR (jelentése: Picture). Természetesen ezen szavak kiejtése emberenként változó lehet, de ne riadjunk meg ettől, ez teszi a Chenglisht érdekes nyelvvé, melynek megértése minden nap új kihívások elé állít minket.

A Chenglishnek van írott formája is, melyből az alábbi képek adnak ízelítőt.

 Ha valaki szívesen inna egy kis alcohollt...

 Vagy netán egy kis tejekshakeket...

Címkék: blog kína china érdekesség made in china napi kína kína blog

1 komment

A metrózás szépségei!

2011.10.05. 18:00

szerző: KinaKid

Ha Kínában él az ember, számíthat rá, hogy minden egyes nap érhetik meglepetések. A legváratlanabb pillanatokban is...

Akár a metrón is. A pekingi metró véleményem szerint Ázsia egyik legnagyobb cirkusza. Veszekedés, verekedés, szép lányok vagy éppen egy-egy kellemes dallam. Összeállítás a pekingi földalattin elkapott nem mindennapi videókból.

Bolond öreg kötekedni kezd egy fehérrel, aki egy darabig tűri, majd...

 

f

Egy kis rúdtánc... Ilyenkor duplán megéri a kb. 2 yuanes jegy:

 

Sokan játékkal ütik el az időt... Én azt tanácsolom, gondoljuk át kétszer is, hogy mivel...

 

Elég sokszor belefutottam már egy-egy "metrókoncertbe". Ha pedig tetszik, dobjunk pár yuant:

Címkék: blog videó china érdekesség napi kína kína blog kínai közlekedés

Szólj hozzá!

Kitekintő - Kínai szexrabszolgák

2011.09.26. 11:00

szerző: KinaKid

 

Földalatti zárkában tartott hat fiatal nőt egy 34 éves kínai féri a közép-kínai Honan (Henan) tartományban, kettőt közülük megölt, a többiek kiszabadultak - közölte a helyi rendőrség.Li Hao két éve egy lakóépület pincéjében bérelt raktárából ásott négy méterrel mélyebbre egy 20 négyzetméternél kisebb – két helyiségre osztott – cellát. Az volt a célja, hogy internetes pornóoldalt üzemeltet, amelyhez a tartalmat az általa begyűjtött nők szolgáltatják majd.

A férfi különböző bárokból, éjszakai lokálokból összesen hat nőt csalt a pincébe, akiket megerőszakolt, bezárt, majd pornó cselekményekre, prostitúcióra kényszerített. Volt, aki 21 hónapja dolgozott neki, s volt olyan is, akit két hónapja ejtett rabul. Az utólagos beszámolókból kiderült: Li kétnaponta vitt élelmet a rabjainak, akik "szabadidejükben" a beszerelt számítógépeken filmeket nézhettek. A 16-24 év közötti foglyok azt állították, hogy a férfi alapvetően nem bánt velük rosszul.

Az esetre akkor derült fény, amikor az egyik nőt fogva tartója szeptember elején kiküldte munkára, de az megszökött. A rendőrséget a 23 éves nő hozzátartozói értesítették és vezették nyomra. A nőket kiszabadították, Lit 24 óra múlva menekülés közben elfogták és őrizetbe vették.

A nyomozásból eddig az derült ki, hogy a hat nő egyikét Li azért ölte meg, mert sorozatosan nem hajtotta végre az utasításait, míg a másik esetben két nő féltékenységből összeverekedett, és a férfi az egyik pártjára állva segített végezni a másikkal. Mindkét áldozat holttestét megtalálták a cella sarkában eltemetve. Úgy tudni: az egyik gyilkosságban egy, vagy több nőt is bűnrészességgel gyanúsítanak.

Li egykor tűzoltó volt, de felhagyott eredeti foglalkozásával és a városi kormányzati minőségfelügyeleti hivatalban dolgozott takarítóként. Főnöke a televízióban elmondta: soha nem késett, a munkáját rendben elvégezte, de a kollégák szerint közösségi megmozdulásokon nem szeretett részt venni. A szomszédok arról számoltak be, hogy a férfi, a felesége és a kisfia átlagcsaládként viselkedtek.

A történtekre azonnal és nagy számban reagált a kínai online közvélemény, az újságok, a televíziók is részletesen foglalkoztak a bűnüggyel. A hivatalok azt hangsúlyozzák, hogy szigorúbban kell ellenőrizni a veszélyeztetett szórakozóhelyeket, karaoke-bárokat, szaunákat, a szex- és pornószájtokat be kell záratni.

Az ügyről elsőként hírt adó Southern Metropolis Daily újságírója mikroblogján közzétette, hogy két magát kormányzati alkalmazottnak mondó férfi felkereste őket, és közölte vele, hogy riportjával kárt okozott a helyi kormányzatnak, és informátora után érdeklődtek. Csi Hszü-kuang (Ji Xuguang) azt írta: fenyegetve érezte magát, és úgy tudni átmenetileg el is hagyta a tartományt. A hatóságok cáfolták, hogy szerették volna az ügyet elhallgatni, a riportert pedig elhallgattatni.

A luojangi rendőrség ugyanakkor a hétvégén nyilvánosan bocsánatot kért, amiért nem derítették fel előbb az ügyet. A helyi közbiztonsági elöljáró szerint a lakóközösségekben a járőrmunka gyenge, a rendőrök pedig nem dolgoznak elég felelősségteljesen. A rendőrök főnöke az érintett kerületben négy rendőrt függesztett fel a munkavégzés alól, sajtótájékoztatóján új esélyt kért a polgároktól a rendteremtésre, és elismerte, hogy nem működtek kellőképpen együtt a médiával.

Forrás: MTI , Index.hu

Címkék: blog kína china érdekesség szexrabszolga made in china napi kína kína blog

Szólj hozzá!