Napi Kína

Kínáról, kínaiakról, a dübörgő gazdaságról és ami mögötte van. Érdekességek, hírek, mindennapi élet. Tudósítás a helyszínről, testközelből... Welcome to China! Csak saját felelősségre!

Legfrissebb

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

December 31-én koccintunk, bulizunk, megtesszük a fogadalmakat... Másnap jön a másnap, malac, lencse és a fogadalomszegés. Mi többnyire így ünnepjük az újévet.

Ez természetesen nincs mindenhol így. Kínában sem. Kínában az újév a legfontosabb ünnep. Ilyenkor megáll az élet, minden zárva tart és nem lehet aludni a tüzijátékok, csörömpölés és petárdák miatt. Napokig... Ugyanis a holdújév (mert így is hívják) több napig tart.

A kínai újév (holdújév,tavaszünnep) nem az általunk ismert naptáron alapszik és meghatározása bonyolult számításokon alapszik, még maguk a kínaiak is legtöbbször a naptárból tudják, hogy mikor is lesz. Minden évben nagyjából Január vége és Február vége közé esik. Ilyenkor indul az igazi "ereszd el a hajamat". Illetve egy kicsit korábban, ugyanis van ahol már decemberben megkezdődnek az előkészületek. Ezeknek része a nagytakarítás, sütés, főzés, ajándékvásárlás és manapság a vonat- és repülőjegy vásárlás, hiszen a legtöbb kínai igyekszik haza a nagy ünnepre. Ennek köszönhetően hetekkel az ünnep előtt k
ígyózó sorokban állnak az emberek a jegypénztárak előtt. Az előbb felsorolt klasszikus előkészületi motívumoknak egyébként van egy mélyebb jelentése, mint az "együnk, igyunk mer' ünnep van". Ilyenkor kisöprik a házat, és ezzel minden olyan dolgot amely rossz volt az elmúlt esztendőben. Az ünnepi menü is olyan ételekből áll össze amelyek szerencsével kecsegtetnek az újévre nézve.
 
Az egész kínai újévre jellemző a piros szín és a páros számok. Kivéve a 4-es szám ez ugyanis szerencsétlenséget hoz (a kínai 4 (si\szü) kiejtése hasonlít a halálra). Rengeteg egyéb apró részlet és hagyományos rítus lengi körül az egész holdújévet. Aki kíváncsi ezekre, valamint a kínai naptárra az ide kattintva többet tudhat meg.
Természetesen mindenhol megtalálható az adott év állata is. A kínai asztrológiában ugyanis évenként váltják egymást a csillagjegyek. Összesen 12 van belőlük. Idén, azaz 2012-ben a Sárkány éve lesz, mely a Nyúl évét váltja. A sárkány évétől sok szerencsét várnak, sok pár ilyenkorra időzíti a gyermek születését is. Legalábbis próbáják...
 
Ha már a gyerekeknél tartunk, megjegyezném, hogy ilyenkor dörzsölhetik igazán a kis tenyerüket, ugyanis mamától, tatától, anyától, apától és gyakorlatilag bárkitől úgynevezett 'Hong Bao'-kat (Piros borítékokat) kapnak, megtömve bankókkal. A kíváncsiaknak azonban várniuk kell a felbontással, hiszen illetlenség felbontani az ajándékozó előtt. Persze a leleményesebbek elintézik egy "El kell mennem WC-re. MOST." kijelentéssel.
A kínai újév azonban nem csak játék és mulatság... A pályaudvarokon megjelennek az embertömegek és a jegyüzérek. Mindenki igyekszik haza (hagyományosan a nagyszülőkhöz). Mindenki boldog és folyamatosan, orrba-szájba nyomják a petárdákat és a tüzijátékot... Nemre, korra, helyre, időre és biztonságra való tekintet nélkül. (Közben csendben megjegyezném, hogy előfordult már, hogy 10 percen keresztül az ablakomtól néhány méterre robbantak a lentről fellőtt tüzijátékok... Reggel hatkor...) A tüzijátékok egy része egyébként még ma is kézzel készül, ennek egyenes következménye, hogy elég gyakran hallani üzemi balesetekről.

Hagyományosan a holdújév első napját megelőző és az azt követő estén a családok beszélgetnek játszanak. Manapság azonban inkább szépen összegyűlik a család, leülnek a kanapéra (vagy ami van), bekapcsolják a CCTV-t (kínai állami televizió - Tudomásom szerint nehány szolgáltatónál odahaza is lehet fogni.), és szépen nézik. A TV műsorokat úgy kell elképzelni, hogy mindenki próbál vicceskedni, a közönség mindenen nevet, a műsorvezetők ÜMM-ögnek és közben idétlen hangokat játszának be, jelezvén a csattanót. Ez a csilingeléstől kezdve a 'kamunevetésig' bármi lehet. Én hallottam már tehénbőgést is...
 
Idén az újév Január 23-án kezdődik és 15 nappal később a lámpások fesztiválja zárja az ünnepségeket. Aki ebben az időszakban látogat Kínába vagy bármely más országba ahol ünneplik a Holdújévet (pl.: Thaiföld, Vietnam) az rengeteg színes programmal találkozhat, de ne felejtsen el füldugót vinni... Szükség lehet rá!
 
Itt pedig egy kis összefoglalót láthatunk a készületekről:

Ezúton kívánok mindenkinek Boldog Új Évet! Xīn Nián Kuài Lè! 新年快乐!

Címkék: blog videó china érdekesség chinese new year sarkany napi kína kína blog kinai ujev holdujev tavaszunnep kinai asztrologia sarkany eve

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napikina.blog.hu/api/trackback/id/tr343572455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása