Napi Kína

Kínáról, kínaiakról, a dübörgő gazdaságról és ami mögötte van. Érdekességek, hírek, mindennapi élet. Tudósítás a helyszínről, testközelből... Welcome to China! Csak saját felelősségre!

Legfrissebb

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A kínai labdarúgásról

2011.08.23. 14:20

szerző: KinaKid

A kínai labdarúgás fejlődésnek indult. Részben a befektetőknek, részben pedig a 2008-as olimpiának köszönhetően létesítményekben nem szenvednek hiányt. Befektetők is voltak, vannak...

Ismereteim szerint a kínai labdarúgás legnagyobb problémája mindezidáig a korrupció volt, ez pedig gátat szabott a fejlődés ütemének. Pedig a foci az egyik legnépszerűbb sportág Kínában, az angol PL-t például közel 30 millióan követik a plusz hatórás időeltolódás ellenére. Ezen próbál most változtatni a kormányzat. 2009-ben indult egy átfogó vizsgálat, aminek következménye képpen a kínai labdarúgó szövetség vezetőjét és helyettesét rács mögé küldték. (A kínai labdarúgást átszövő korrupcióról egyébként egy Rowan Simons nevű csóka írt már egy könyvet Bambusz kapufák címmel.)

Ezek a sajnálatos dolgok természetesen Kínára sem vetnek jó fényt. Olyannyira rossz volt a helyzet, hogy maga Hu Jintao kínai miniszterelnök is állást foglalt az ügyben. Egyételműen jelezték, hogy fejleszteni akarják a labdarúgást, amit jelen helyzetben vehetünk készpénznek. Láttunk már több példát is arra, hogyan lettek sportágak uralkodói a kínaiak "egyik pillanatról a másikra". Persze attól azért nem kell félnünk, hogy az európai rangadók helyett Chinese Super League meccseket kell majd nézzünk. Már csak a lebonyolítási rendszerből fakadó különbségek miatt sem. A CSL ugyanis tavasszal kezdődik (Február, Március), télre ér véget (November, December).

 

Természetesen a felülről érkező kijelentés megtette a hatását. Habár befektetőkből nem volt hiány (bár céljaik idáig igencsak kérdésesek voltak, tisztelet a kivételnek), beszállt a fejlesztésbe Kína egyik leggazdagabb embere is. Wang Jianling tekintélyes összeget pumpált a sportágba fejlesztés gyanánt. Wang úr egyébként a tekintélyes Dalian Wanda Csoport vezetője.

Azt, hogy a kínai labdarúgást komolyan gondolják jól sejteti, hogy a világ ötödik legjobban kereső futballistája a kínai bajnokságban játszik (Dario Conca).A Chinese Super League egyébként 16 csapatos, ezt követi a másodosztály a China League One 14 csapattal...

A 2010-es bajnok a Shandong Luneng volt, őket követte a Tianjin TEDA. Az ezüstérmes Tianjin egybéként éppen pár hete játszott a Real Madriddal, ahol a Real 6-ot vert a TEDA-nak. Összefoglaló:

 

Érdekesség, hogy a CSL-ben játszó légiósok nagy része dél-amerikai, szép számmal akadnak szerb játékosok is a ligában de játszottak itt már magyarok is.

További bizakodásra adhat okot a helyieknek, hogy 2011 augusztusától a  spanyol tréner (Real Madrid, Spanyol nemzeti válogatott) José Antonio Camacho lett a kínai nemzeti tizenegy kapitánya. 

Fontos célkitűzés egyebek mellet, hogy a válogatott kijusson a 2014-es világbajnokságra. Ha még emlékszünk egyszer már láthattuk a válogatottat világbajnokságon, méghozzá a 2002-ben. A legutóbbi selejtezőjükön az igen gyenge Laosz válogatottját verték el.

A csapat egyébként már többször is jól szerepelt az Ázsia-kupákon. Két második és két harmadik hellyel büszkékedhetnek. A "Nagy fal" (ez a csapat beceneve) egyébként meglehetősen fiatal kerettel rendelkezik, nem is igazan van 30 év feletti játékosuk.

Hogy mi lesz ennek a vége? Nem tudom. Azt viszont igen, hogy én már nem lepődök meg semmin...

 

Címkék: blog kína foci labdarúgás napi kína kína blog kínai labdarúgás chinese super league

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napikina.blog.hu/api/trackback/id/tr793173588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása